Jumaat, 30 Julai 2010

Gotong-royong sebagai budaya Melayu"Perasmian Bulan Bahasa pada 25 Jun 2010 tidak akan berjaya tanpa semangat gotong-royong yang ada pada masyarakat kita."

Semangat gotong-royong telah lama diterapkan ke dalam jiwa masyarakat Melayu. Malah semangat bergotong-royong ini sudah menjadi satu nilai yang boleh dibanggakan sehingga hari ini. Namun begitu, benarkan semangat bergotong-royong ini semakin pudar?

Pada pendapat saya, semangat bergotong-royong ini i masih lagi kekal dalam masyarakat walaupun rakyant Singapura telah lama tinggal di rumah flat. Sebenarnya semangat bergotong-royong ini seharusnya dipupuk semanjak kecil lagi terutama sekali pada masa muda. salah satu contoh kuat yang boleh kita dapat ialah nilai bergotong-royong yang masih ada dalam masyarakat ketika membuat persiapan perasmian Bulan Bahasa. Berterus terang, bergotong-royong adalah salah satu nilai yang amat tinggi. Bergotong-royong ini memerlukan semangat sukarela tanpa dibayar atau dipaksa. Namun, kita tidak boleh terus leka dengan budaya ini. Jika kita leka, budaya bergotong-royong ini akan pudar.

Namun, daripada pengalaman saya menjalani perkhidmatan negara, saya masih mendapati bahawa nilai-nilai dalam tentera ini sangat berlandaskan semangat bergotong-royong. Ini adalah kerana askar-askar selalunya dipupuk untuk berjuang sebagai kumpulan. Dengan secara tidak langsung, nilai-nilai bergotong-royong ini akan dipupuk ke dalam diri seorang askar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan