Selasa, 12 April 2011

Biarkan buta

“Argh . . . !” Rudy meneran kesakitan.

“Keparat kau, Rafi!” menerannya lagi sambil merapatkan giginya seperti menggigit daging yang tidak empuk. Mulutnya berlumuran darah kerena tergigit bibir sendiri.

Dia memegang lengan kirinya kuat-kuat. Namun denyutan jantungnya masih bertenaga lagi. Dia cuba melawan kecacatannya itu dengan terus menghayung parang yang dicapainya ke arah Rafi. Tetapi hayunannya agak lemah hinggakan Rafi dapat mengelaknya dengan tangkas lalu melepaskan beberapa tumbukan di bawah tulang rusuk kiri Rudy. Rudy tidak punya kekuatan untuk berdiri lagi lalu dia melutut kesakitan sebelum dia tumbang sujud ke bumi.

Muka Rudy merah padam menelan kesakitan. Lengan kirinya yang putus itu berada di atas rumput nampaknya masih hidup meletik-letik macam ikan yang dahagakan air untuk bernafas. Pancutan darah di tangan itu telah mewarnai tanah di situ sekaligus menggambarkan satu pesta berdarah telah berlaku.

“Inilah azabnya kerana melanggar perintah aku. Kau akhirnya tumbang juga di tangan aku,” bisik Rafi di telinga Rudy yang sedang terbaring kesakitan.

Rafi terus melepaskan kahak lendirnya ke muka Rudy. Tanpa belas kasihan Rafi mengeluarkan sebilah pisau berukiran gambar syaitan yang diselitkan dalam kasutnya lalu merodok pisau itu ke mata kiri Rudy. Rudy menjerit sekuat-kuat hatinya dan membiarkan percikan darah daripada mata menghinggapi muka Rafi.

“Biarkan buta . . .”

Tiba-tiba bisikan itu muncul di kekuping telinga Rudy.

“Tidak . . . tidak . . . Aku tidak mahu buta!” kata Rudy.

Rudy pejam matanya sekuat-kuatnya. Yang mengalir dari kelopak matanya bukanlah air mata tetapi darah pekat daripada mata kirinya yang buta itu.

“Aku akan siksa kau dahulu sebelum kau mati dalam kehinaan. Inilah yang kau harus terima,” bisik Rafi dengan suara hangatnya sambil ketawa sinis.sebelum Rafi tinggalkan Rudy seorang diri, dia menggigit telinga kiri Rudy hingga putus. Rudy menjerit kesakitan.

“Ini neraka, Rudy . . . neraka,” bisik Rafi sambil cuba menguyah-menguyah kekuping telinga itu tetapi ternyata perbuatan itu amat sia-sia kerana kuping telingam itu sangat pejal. Kemudian, dia membuang sisa telinga itu ke muka Rudy daripada mulutnya. Dia mengesat bekas darahnya di pinggir bibir lalu dia beredar dari tempat itu.

Tubuh Rudy mula lemah. Penglihatan mata kanannya mula kabur. Pergerakannya mula tersekat. Dia benar-benar berasa tubuhnya lemah kerana dia sudah kehilangan darah. Di dalam keheningan malam itu, Rudi hanya ditemani oleh awan mendung yang mula menangis membasahi muka bumi. Air hujan itu menambah lagi keperitannya untuk menahan kesakitan. Ketika itu, Rudy sudah tahu yang dia akan mati pada bila-bila masa. Dalam keadaan hiba dia mengimbas kembali masa silamnya . . .

“Rudy, jangan buat aku macam gini. Tolonglah Rudy.” Sebelum sempat dia menepis, aku sudah pun menariknya ke dalam dakapanku.

Rudy terus menampar-nampar budak itu berkali-kali untuk membuat dia diam hinggakan bibirnya luka berdarah. Dia terus mencium dan memegang bahagian-bahagian yang dia geramkannya. Pada malam, itu cuaca amat mendung. Rembulan seolah-olah sembunyi disebalik awan malu untuk melihat perbuat terkutuk itu.

Rudy menghempas budak itu ke lembah kehinaan. Budak itu menangis terdesak-desak di sudut kamar yang berdaki itu dengan hanya mampu mendakap bantal untuk menutup bahagian-bahagian yang tidak sepatutnya mendedahnya.

Namun malam itu masih siang lagi. Dengan nafsu buayanya lagi dia terus meraba dan mencium lagi ke bahagian-bahagian yang dia geramnya. Sekali lagi budak itu menjadi mangsa lelaki yang tidak mempunyai sedikit pun rasa simpati kepada perempuan yang lemah. Budak perempuan itu sudah letih kepenatan kerana tidak terlayan tusukan yang bertubi-tubi daripada tubuh lelaki yang agak rancak itu. Budak perempuan itu adalah adik kepada Rafi.

Tiba-tiba seekor ular berwarna hijau perlahan-lahan menghampir tubuh Rudy yang masih bernafas lagi. Ular itu terus membelit tubuh Rudy dengan eratnya sehingga bahu kanan Rudy sudah hampir bersentuhan dengan bahu kirinya. Terdengar beberapa bunyi tulang patah bagaikan bunyi ranting pokok yang telah dipatah-patahkan. Rudy masih bertahan lagi. Denyutan jantungnya masih bergerak lagi. Dengan sekilas kilat, ular itu mematuk mata kanannya pula dan terus menelan Rudy dari kepalanya. Pada ketika itu Rudy sudah tidak rasa apa-apa lagi kerana dia sudah berasa dirinya telah diangkat ke alam lain yang tidak pernah dia alami . . .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan